NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Studie naar mechanisme achter boezemfibrillatie na alcoholgebruik

27 januari 2021

Onderzoekers van de University of California in San Francisco (UCSF) ontdekten dat alcohol een onmiddellijk effect heeft op het hart van patiënten met boezemfibrillatie, de meest voorkomende levensbedreigende hartritmestoornis.

In de dubbelblinde studie, online gepubliceerd op 27 januari 2021 in het Journal of the American College of Cardiology: Clinical Electrophysiology, bleek een beperkte hoeveelheid alcohol (bloedalcoholgehalte 0,8 promille) invloed te hebben op de werking van de hartspieren bij 100 patiënten met boezemfibrilleren.

De verandering die de onderzoekers zagen was verrassend: alcohol leek de natuurlijke herstelperiode van het hart onmiddellijk te beïnvloeden op een manier die boezemfibrilleren zou kunnen veroorzaken. "De elektrische veranderingen die we in de longaders hebben waargenomen, vergroten zowel de kans op acute boezemfibrillatie, als de kans op het voortduren daarvan”, aldus de hoofdauteur van het onderzoek, Gregory Marcus, MD, hoogleraar geneeskunde in de afdeling Cardiologie aan de UCSF.

Epidemiologische studies hebben al eerder een verband gevonden tussen zelfgerapporteerd alcoholgebruik en de ontwikkeling van boezemfibrilleren. “Onze studie maakt nu als eerste duidelijk welk mechanisme daarachter zit. Alcoholgebruik is een levensstijlfactor die de elektrische eigenschappen van het hart acuut kan veranderen met het risico op ritmestoornissen”, aldus Marcus.

Gregory M. Marcus, Jonathan W. Dukes, Eric Vittinghoff a.o. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial of Intravenous Alcohol to Assess Changes in Atrial Electrophysiology. Journal of the American College of Cardiology: Clinical Electrophysiology (2021) in press.

Bron: Journal of the American College of Cardiology: Clinical Electrophysiology.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl