NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Verband tussen alcoholgebruik en hersenontwikkeling

8 december 2021

Uit nieuw door de Hersenstichting gefinancierd onderzoek blijkt dat alcoholgebruik bij jongeren samenhangt met een versnelde afname van de zogeheten grijze stof in de hersenen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Amsterdam.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren die regelmatig alcohol drinken een andere ontwikkeling van de grijze stof hebben, onder andere in het frontale (voorste) deel van de hersenen. Dit hersengebied gebruik je om je te kunnen concentreren, beslissingen te nemen, impulsen te beheersen, fouten op te merken en beloningen te waarderen. "De gevonden verschillen in hersenontwikkeling kunnen mogelijk deze cognitieve functies beïnvloeden", zegt hoofdonderzoeker prof. Hanan el Marroun, verbonden aan EUR.

De studie vond ook dat bij regelmatige drinkers het volume van de witte stof minder toeneemt dan bij niet-gebruikers.

Alhoewel het onderzoek een verband laat zien tussen alcoholgebruik en hersenontwikkeling, is het moeilijk om een oorzakelijk verband vast te stellen. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Om de effecten op langere termijn te kunnen onderzoeken, gebruikten de onderzoekers data van drie eerder uitgevoerde studies. Bij deze studies werden er door de jaren heen hersenscans van jongere proefpersonen gemaakt. Deelnemers aan de studie waren tussen de 8 en 29 jaar oud.

Mede-hoofdonderzoeker prof. Ingmar Franken (EUR): "Door jongeren te volgen vanaf een vroege leeftijd, konden we volgen hoe hun hersenen zich ontwikkelden vanaf het moment dat ze alcohol gingen gebruiken. Doordat er data beschikbaar waren van het moment voordat ze alcohol gingen drinken, konden we het effect van alcohol op de hersenen beter in kaart brengen."

Hanan El Marroun, Eduard T. Klapwijk, Martijn Koevoets a.o. Alcohol use and brain morphology; a longitudinal study in three different cohorts. European Journal of Neuroscience 54 (2021) 6012-6026.

Bron: European Journal of Neuroscience.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl