NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Alcoholbranche dankt aanzienlijk deel omzet aan riskante drinkers

22 augustus 2018

In Engeland komt 68% van de omzet van de alcoholbranche van de 25% consumenten die riskant drinken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Alcohol Research Group van de Universiteit van Sheffield, die vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift Addiction.

In de detailhandel komt 81% van de alcoholomzet van mensen die boven de Engelse aanbevolen alcoholrichtlijn van de Chief Medical Officer drinken. In de horeca is dat 60%.

Als alle drinkers de richtlijn zouden naleven, zou de alcoholverkoop met 38% (£ 13 miljard) afnemen. Om dat omzetverlies te compenseren zou een pint in een café met £ 2,64 moeten stijgen of een fles gedistilleerd in de detailhandel met £ 12,25.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is blij met dit onderzoek, maar niet verbaasd over de nieuwe cijfers. “Wij becijferden op basis van de Leefstijlmonitor dat als alle Nederlandse drinkers de richtlijn van de Gezondheidsraad zouden volgen de alcoholomzet in volume met zo’n 60% zou dalen. Dat we in Nederland hoger uitkomen dan in Engeland heeft te maken met het feit dat de richtlijn van de Britse Chief Medical Officer wat ‘toleranter' is dan die van de Gezondheidsraad.”

Van Dalen wijst erop dat de conclusie van het onderzoek van de Universiteit van Sheffield en de cijfers van STAP dezelfde is: de alcoholbranche dankt een aanzienlijk deel van haar omzet aan riskant alcoholgebruik en een algehele daling van de alcoholconsumptie zou leiden tot significante financiële verliezen. En dit geldt voor Engeland en voor Nederland.

A. Bhattacharya, C. Angus, R. Pryce, J. Holmes, A. Brennan & P.S. Meier. How dependent is the alcohol industry on heavy drinking in England? Addiction (2018) 22 august, https://doi.org/10.1111/add.14386

Bron: Addiction.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl