NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Drinken binnen de Britse alcoholrichtlijn: kleinere kans op aantal hart- en vaatziekten

22 maart 2017

Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk op basis van de elektronische patiëntendossiers van bijna 2 miljoen mensen boven de 30 jaar, wijst uit dat mensen die binnen de Britse alcoholrichtlijn* drinken een kleinere kans hebben om bij de arts te komen met een aantal, maar niet alle, hart- en vaatziekten. De kans is zelfs kleiner dan bij mensen die nooit alcohol hebben gedronken.

Uit het onderzoek, verschenen in de British Medical Journal, bleek ook dat méér drinken dan de Britse alcoholrichtlijn een hoger risico betekent om bij een arts te komen met bepaalde hart- en vaatziekten, zoals hartfalen, hartstilstand, ischemische beroerte en dichtgeslibde vaten, maar een lager risico op bijvoorbeeld myocardiaal infarct. Bij deze groep zie je ook een hoger risico op sterfte aan niet-cardiovasculaire oorzaken.

De onderzoekers zijn verheugd over hun bevindingen, maar waarschuwen ook: "Hoewel we vonden dat matige drinkers minder kans hebben om een aantal hart- en vaatziekten te krijgen dan niet-drinkers, willen we toch niemand aanmoedigen te gaan drinken om het risico op een hart- of vaatziekte te verminderen. Er zijn echt veel veiliger en ook effectievere manieren om het risico daarop te verlagen. Bijvoorbeeld méér lichaamsbeweging en stoppen met roken. Daarmee loop je geen risico op alcoholgerelateerde problemen, zoals verslaving, leverziekten en kanker."

*Britse alcoholrichtlijn= minder dan 11 Nederlandse standaardglazen per week voor vrouwen en minder dan 16,5 Nederlandse standaardglazen per week voor mannen.

Bron: British Medical Journal.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl