NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Hoe strenger het alcoholbeleid in een land, hoe lager het alcoholgebruik

22 april 2022

Een groep wetenschappers, onder leiding van Sally Casswell, heeft een meetinstrument ontwikkeld om de strengheid en 'on-the-ground' effecten van vier belangrijke alcoholbeleidsinstrumenten te beoordelen.

Het ging om een samenwerking tussen onderzoekers in 12 verschillende landen: Nieuw-Zeeland, Australië, Engeland, Schotland, Vietnam, Thailand, Zuid-Afrika, Turkije, Chili, Saint Kitts en Nevis, Mongolië en Nederland (onderzoekers K. Schelleman-Offermans en W. van Dalen). De studie is gepubliceerd in PLOS Global Public Health.

Gegevens over de vier meest effectieve alcoholbeleidsinstrumenten (verlagen beschikbaarheid, verhogen prijs, beperken marketing, tegengaan rijden onder invloed) werden gebruikt om een alcoholbeleidsindex te maken op basis van hun verband met consumptie per hoofd van de bevolking 15+ van commerciële (geregistreerde) alcohol. Een innovatie was het opnemen van impactmetingen samen met de strengheid van de wet- of regelgeving.

Uit de studie blijkt dat de International Alcohol Control (IAC) Policy Index, een zeer hoge negatieve correlatie laat zien met het geregistreerde hoofdelijke alcoholgebruik 15+. Hoe strenger het alcoholbeleid in een land, hoe lager het verbruik per hoofd van de bevolking 15+. Dat geldt voor alle vier de genoemde alcoholbeleidsinstrumenten, met uitzondering van openingstijden. Hoewel strengheids- en impactmetingen varieerden tussen de verschillende landen in termen van relatie met hoofdelijk alcoholgebruik, was er over het algemeen een sterke correlatie tussen impact en strengheid.

De conclusie is dat de IAC Policy Index een sterk verband laat zien met de hoeveelheid commerciële alcohol die in de verschillende landen per hoofd 15+ wordt geconsumeerd. Het toonde een grotere relatie aan dan eerdere indices die méér beleidsdimensies bevatten. De index biedt een relatief eenvoudig instrument voor het benchmarken van alcoholbeleid en het beoordelen van veranderingen in de loop van de tijd in midden- en hoge-inkomenslanden.

Casswell, S., Huckle, T., Parker, K., Romeo, J., Graydon-Guy, Th., Leung, J., Byron, K., Callinan, S., Chaiyasong, S., Gordon, R., MacKintosh, A.M., Meier, P., Paraje, G., Parry, Ch. D., Pham, C., Petersen Williams P., Randerson, S., Schelleman-Offermans, K., Sengee, G., Torun, P., Van Dalen, W. and Harker, N. Benchmarking alcohol policy based on stringency and impact: The International Alcohol Control (IAC) policy index. PLOS Global Public Health (2022).
https://doi.org/10.1371/journal.pgph.0000109

Bron: PLOS Global Public Health.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl