NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Ook beperkte prenatale blootstelling aan alcohol vertraagt hersenontwikkeling

17 februari 2023

Blootstelling aan alcohol vóór de geboorte vertraagt de hersenontwikkeling, zelfs als de moeder kleine hoeveelheden drinkt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van een groep wetenschappers van de Medische Universiteit in Wenen. De studie is gepubliceerd in Cerebral Cortex. Scientias sprak Patric Kienast, een van de onderzoekers.

Voor de studie analyseerden de onderzoekers met behulp van hersenscans het brein van 24 foetussen die gedurende de zwangerschap waren blootgesteld aan alcohol. De moeders waren ten tijde van de MRI tussen de 22 en 36 weken zwanger. Zij dronken gemiddeld tussen de één en circa 4 glazen alcohol per week en hadden gedurende de zwangerschap ten minste een keer 5,5 glas alcohol of meer gedronken.

De bevindingen duiden erop dat zelfs kleine beetjes alcohol tijdens de zwangerschap de hersenstructuur van de baby veranderen en de hersenontwikkeling vertragen. Kienast: "Onze prenatale scans [tonen] duidelijke structurele veranderingen aan in het foetale brein, zelfs bij moeders die minder dan één drankje per week hadden geconsumeerd."

De onderzoekers vonden de grootste veranderingen in de zogenoemde temporale kwabben en de superieure temporale sulcus (STS). De STS heeft grote invloed op de taalontwikkeling tijdens de kindertijd. Kienast: "Daarnaast heeft alcohol invloed op verschillende hersenstructuren, zoals de zona periventricularis (de geboorteplaats van neuronen) en de corpus callosum (de grootste verbinding tussen de twee hersenhelften)."

Stuempflen, M., Schwartz, E., Diogo, M.C. et al. Fetal MRI based brain atlas analysis detects initial in utero effects of prenatal alcohol exposure. Cerebral Cortex (2023), bhad005.
https://doi.org/10.1093/cercor/bhad005

Bron: Cerebral Cortex.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl