NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

GLP1-agonisten nieuw alcoholmedicijn?

6 september 2022

Hebben zogeheten GLP1-agonisten effect op het verlangen naar alcohol? Sommige patiënten meldden dat en nieuwe studies suggereren dat dat best zou kunnen.

Het ‘wondermiddel’ was oorspronkelijk bedoeld voor de behandeling van diabetes, maar al snel werd het ingezet in de strijd tegen obesitas, hoewel veel onderzoekers sceptisch zijn.

Nu blijkt dat de zogeheten GLP1-agonisten, die worden verkocht als Ozempic en Exanatide, mogelijk ook een ander ernstig probleem verhelpen: alcoholverslaving.

In verschillende media over de hele wereld vertellen gebruikers van het middel hoe ze plotseling hun interesse in alcohol verloren nadat ze zichzelf het middel, dat het effect van het natuurlijke darmhormoon GLP-1 nabootst, gingen toedienen via injecties.

Recent is er onderzoek gedaan naar het middel door Anders Fink-Jensen, adviseur bij het Psychiatrisch Centrum Kopenhagen, klinisch hoogleraar aan de universiteit van Kopenhagen en hoofd van het Neuropsychiatrisch Laboratorium, samen met arts en promovenda Mette Kruse Klausen. Zes maanden lang werd Exanatide getest op een groep alcoholafhankelijke mensen. Een controlegroep kreeg een placebo. Om ethische redenen kregen alle patiënten cognitieve gedragstherapie.

Er was geen meetbaar verschil in alcoholinname tussen de mensen die een injectie met zoutoplossing hadden gekregen en de mensen die Exanatide hadden gekregen. Maar wel bleek dat patiënten met een BMI boven de 25 significant minder dronken door de medicatie dan de controlegroep. "Het lijkt er dus op dat het medicijn alleen werkt bij alcoholverslaving bij mensen met overgewicht," legt Anders Fink-Jensen uit.

Klausen, M.K., Jensen, M. E., Møller, M. et al. Exenatide once weekly for alcohol use disorder investigated in a randomized, placebo-controlled clinical trial. JCI Insight 7 (2022) 19.
https://doi.org/10.1172/jci.insight.159863

Bron: JCI Insight.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl