NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Sinds eind 2015 plaatsen we op deze pagina regelmatig berichten over of uitgebreide samenvattingen van belangrijke, spraakmakende studies in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Thuis drinken Nederlanders grote glazen wijn en gedistilleerd

5 april 2019

Thuis drinken Nederlanders grote glazen wijn en gedistilleerd Al decennia wordt in de alcoholvoorlichting het begrip standaardglazen gebruikt. Het gaat om bierglazen met 250 ml bier, wijnglazen met 100 ml wijn en gedistilleerdglazen met 35 ml gedistilleerd. Het begrip werd ontwikkeld toen de horeca nog in standaardglazen schonk. Je kon er toen op rekenen dat in elk glas bier, wijn of gedistilleerd 10 gram alcohol (=12 à 12,5 ml) zat.

De standaardglazen in de horeca zijn inmiddels verdwenen. Thuis worden ook allerlei soorten glazen gebruikt, die allemaal van grootte verschillen. De meeste gebruikte glazen zijn echter groter dan voorheen. En de hoeveelheden wijn en gedistilleerd die in de privésfeer worden geschonken zijn dan ook méér dan 10 gram alcohol per glas, zo blijkt uit nieuw onderzoek, verschenen in Public Health Nutrition.
De onderzoekers vergeleken bij 201 Nederlandse mannen en vrouwen, van diverse leeftijden en opleidingsniveaus, de hoeveelheden drank in de glazen wijn, versterkte wijn en gedistilleerd die mensen thuis schonken, met de Nederlandse standaardglazen.

De deelnemers schonken thuis gemiddeld glazen met 129,4 ml witte wijn en 131,7 ml rode wijn, wat aanzienlijk meer is dan de standaard van 100 ml. Bij versterkte wijn (port, sherry, vermout) was de gemiddelde hoeveelheid 94,0 ml. Ook bij gedistilleerde drank was de grootte van 47 ml meer dan de standaard van 35 ml.

Dit betekent dat in onderzoeken waarbij respondenten hun thuisgebruik zelf rapporteren, het alcoholgebruik wordt onderschat.

De Beukelaar, M., Janse, M., Sierksma, A., Feskens, E., & De Vries, J. How full is your glass? Portion sizes of wine, fortified wine and straight spirits at home in the Netherlands. Public Health Nutrition, 1-8. doi:10.1017/S1368980019000442

Bron: Public Health Nutrition.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl