NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Onderzoek: op je werk je emoties faken, leidt tot zwaarder alcoholgebruik

16 april 2019

Uit nieuw onderzoek gepubliceerd in the Journal of Occupational Health Psychology blijkt dat Amerikaanse werknemers meer kans hebben op overmatig alcoholgebruik na werktijd, als ze tijdens het werk emoties faken.

De onderzoekers ondervroegen 1.592 Amerikanen die werken in de dienstensector en dagelijks contact hebben met klanten, patiënten of studenten. Onder anderen kassamedewerkers, leraren en verpleegkundigen vallen in deze groep. Aan de deelnemers werd gevraagd hoe vaak ze op het werk positieve emoties veinzen en negatieve emoties verbergen. Ook vulden de deelnemers een vragenlijst in over hoe vaak ze in de afgelopen twaalf maanden alcohol dronken.

Er bleek geen verband te zijn tussen hoe vaak mensen dronken buiten werktijd en het veinzen van positieve emoties en het verbergen van negatieve emoties op het werk. Er was wel een verband tussen zwaar drinken en emoties faken op het werk. Mensen die vaker op het werk hun emoties faken, dronken vaker zwaar. Met name werknemers die zelf weinig invloed hebben op hun werk.

Volgens de onderzoekers eist het continu moeten faken op het werk hoe je je voelt een zware tol van mensen. Als de werkdag voorbij is, grijpen ze eerder naar de fles, is de redenering van de onderzoekers.

Grandey, A.A., Frone, M.R., Melloy, R.C. and Sayre, G.M. When are fakers also drinkers? A self-control view of emotional labor and alcohol consumption among U.S. service workers. Journal of Occupational Health Psychology (2019) Mar 04. http://dx.doi.org/10.1037/ocp0000147

Bron: Journal of Occupational Health Psychology.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl