NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Meer doen tegen alcoholmisbruik door de WHO-adviezen op te volgen

5 juni 2021

Van Dalen: Meer doen tegen alcoholmisbruik door de WHO-adviezen op te volgen Wat de aanpak van alcoholgebruik betreft laat Nederland de WHO in de kou staan. Dat betoogt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP op de opiniepagina van het Noord-Hollands Dagblad.

Vorige week kwam de WHO met een speciaal factsheet over kanker als gevolg van alcoholgebruik. Om dit terug te dringen pleit de WHO voor meer voorlichting over de risico’s van alcohol, maar ook voor concrete maatregelen van de overheid: minder verkooppunten van alcohol, een hogere prijs en een verbod of beperking van alcoholreclame. Onderzoek leert dat deze maatregelen aantoonbaar leiden tot minder alcohol-gerelateerde sterfte en ziekte, minder overlast, minder huiselijk geweld en daarmee tot minder kosten voor de samenleving.

De afgelopen drie jaar heeft Van Dalen met tal van organisaties aan tafel gezeten bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met als doel om afspraken te maken over een beter alcoholbeleid. De reden voor dat overleg is niet alleen dat er teveel jongeren alcohol gebruiken en dat er veel mensen verslaafd zijn aan alcohol, maar ook dat veel volwassenen te gemakkelijk omgaan met alcohol. We weten ook dat veel mensen volstrekt onbekend zijn met de schade die alcohol aan je lijf kan aanrichten en de relatie met kanker is ook bij veel gezelligheidsdrinkers onbekend.

Maar er zijn meer redenen: zo is alcohol, vooral bier, erg goedkoop in Nederland (in de supermarkt kun je al voor 20 cent een flesje bier kopen), er zijn heel veel verkooppunten van alcohol en je kunt het ook steeds gemakkelijker online bestellen. Via de televisie en vooral ook via sociale media wordt heel veel reclame gemaakt voor alcohol.

Positief is dat het staatssecretaris Blokhuis gelukt is om vanaf 1 juli één concrete maatregel door te voeren: het stunten met de prijs van alcohol in de supermarkt en online wordt beperkt. Kortingen van meer dan 25% zijn dan verboden.

Andere, door de WHO geadviseerde maatregelen, zoals het beperken van het aantal verkooppunten en het verbieden of beperken van alcoholreclame stuiten tot dusver op te veel weerstand van met name de Nederlandse bierbrouwers, de supermarkten en de horeca. Het economische belang heeft het wat betreft gewonnen van het belang van de volksgezondheid.

En als we niet uitkijken wordt het nog beroerder: de VVD wil zelfs dat alcohol niet alleen in de horeca geschonken wordt, maar ook in winkels zoals doe-het-zelfzaken, boekhandels en kappers. Van Dalen: “Als die plannen doorgaan laten we de WHO helemaal in de kou staan wat haar adviezen betreft. “

Bron: noordhollandsdagblad.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl