NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Toezicht moet op z’n minst geregionaliseerd”

27 februari 2016

Van Dalen:  “Toezicht moet op z’n minst geregionaliseerd” Het Algemeen Dagblad heeft onder anderen directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en woordvoerder Saskia Deerenberg van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geïnterviewd naar aanleiding van de berichtgeving dat gemeenten sinds de decentralisatie van het toezicht weinig boetes uitdelen voor overtreding van de alcoholleeftijdsgrens.

Van Dalen: "De pakkans is erg klein. Een ondernemer kan op deze manier denken: 'Ik loop weinig risico, tenzij ik 't heel bont maak'. Gemeenten moeten meer boetes durven uitdelen, daar is de horeca erg gevoelig voor. Bij de decentralisatie is totaal geen rekening gehouden met de 'ons kent ons'-factor die speelt op lokaal niveau. Soms hebben horecabazen veel gezag en gaan gemeenten met veel respect met hen om. Dat geeft de horeca een sterke positie, waar de NVWA, die eerder de controles uitvoerde, zich niets van aantrok. Het toezicht op zijn minst regionaliseren, zou een stap in de goede richting zijn. Zo voorkom je dat steeds dezelfde inspecteur bij de lokale kroegen naar binnen stapt. Als die overal bekend is, verdwijnt het schrikeffect. Verder is regelmatige controle nodig; één keer per jaar binnenvallen is veel te weinig."

KHN herkent de grote verschillen in lokaal alcoholbeleid, maar vindt het onterecht om kroegbazen harder aan te pakken. De branchevereniging wil dat ook ouders en oudere vrienden van 18-minners hun verantwoordelijkheid nemen. "Zij geven de drank vaak door aan jongeren."
Zelf komt de horecasector binnenkort met stickers die jongeren waarschuwen voor controles op hun identiteitsbewijs. "In de VS is het helemaal ingeburgerd om je ID te laten zien, maar hier is dat nog echt een dingetje," zegt Saskia Deerenberg. KHN hoopt er met de stickeractie aan bij te dragen dat het 'de normaalste zaak van de wereld' wordt om je ID te laten zien als je alcohol koopt.

Bron: ad.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl