NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Eerst moeten we weten hoeveel keten er zijn”

29 februari 2020

Van Dalen: “Eerst moeten we weten hoeveel keten er zijn” Om beleid ten aanzien van keten te formuleren, zal er eerst meer zicht moeten komen op de hoeveelheid keten die er nu zijn. Althans, dat wil Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Het probleem is wat Van Dalen betreft meerledig. "De drankketen hebben vaak een besloten karakter, jongeren krijgen er via supermarkten goedkoop onbeperkt drank, drinken zich in, om daarna naar andere horecagelegenheden te gaan."

Toch is het niet eerlijk om de schuld bij jongeren neer te leggen als het gaat om drankmisbruik, vindt Van Dalen. "De alcoholcultuur in Nederland wordt bepaald door volwassenen en met name door ouders. Hun invloed is daarop veel groter dan ze denken. Ze beginnen te laat met het grenzen stellen. 50 tot 60% van de ouders accepteert dat hun 16- à 17-jarigen thuis met drank beginnen. Het zou al helpen als ouders zelf minder of niet zouden drinken in het zicht van hun jonge kinderen. Zien drinken doet drinken, dat wordt al op heel jonge leeftijd in die hoofdjes geprent."

Van Dalen: "Sommige gemeenten hebben drie alcohol-inspecteurs rondlopen, andere maar een halve. Sommige geven boetes, andere alleen een waarschuwing. Juist in plattelandsgemeenten ligt het gevoelig om te gaan handhaven omdat een strenge aanpak geen draagvlak heeft. Daarbij is ook in horecagelegenheden zelf de naleving van de leeftijdsgrenzen laag, 1 op de 4 houdt zich er niet aan. Vaak in de wetenschap dat er keten zijn waar wel gewoon drank wordt verstrekt aan minderjarigen."

Wat Van Dalen betreft is het zaak een norm te stellen. Natuurlijk zullen jongeren experimenteren en zijn we allemaal jong geweest. Maar het daarom maar helemaal loslaten is geen optie. "Ouders, maar ook gemeenten moeten we volledig verantwoordelijk maken voor het stellen van die normen. En dan zorgvuldig handhaven met de middelen die er zijn."

Bron: destentor.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl