NL EN
DONEER NU!

STAP bezorgd vanwege plannen die leiden tot supermarktbars en caféwinkels

9 februari 2015

Minister Plasterk heeft onlangs een voorstel naar de de 1e en 2e Kamer gestuurd waarin wordt aangekondigd dat de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht in een pilot willen afwijken van een fundamenteel principe van de huidige Drank- en Horecawet.

In de pilot zouden de G4 namelijk het onderscheid tussen een winkel (waar je alleen alcohol kopen om het thuis te nuttigen) en een café of restaurant (waar je alleen alcohol koopt om het ter plekke te nuttigen) willen opheffen. Zo zou je volgens dit plan in een winkel een drankje moet kunnen drinken en bijvoorbeeld ’s avonds laat vanuit de horeca nog een krat bier kunnen meenemen.

STAP voorziet grote problemen als de voornemens van de Minister en de G4 doorgang vinden. De verkrijgbaarheid van alcohol zal daardoor sterk toenemen met als gevolg een toename van de alcoholproblematiek waarmee de gemeenten en de burgers van die steden zullen worden geconfronteerd (zie een opsomming van de bezwaren van STAP in de meegezonden brief).

Vorige week heeft STAP een brief gestuurd naar minister R. Plasterk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de burgemeesters van de 4 grote steden, waarin zij alle betrokkenen vragen van dit voornemen af te zien. Uit een eerste reactie naar STAP blijkt dat in twee gemeenten inmiddels bezwaren zijn geuit tegen deze pilot. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is de opvatting van STAP.

006-pilot-g4-aanpassing-drank-en-horecawet-minister-plasterk.pdf006-pilot-g4-aanpassing-drank-en-horecawet-minister-plasterk.pdf (89,5 kB)

Open brieven

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl