AlcoholvrijeOmngeving.nl

Veelgestelde vragen

Ons plan is om bij het volgende schoolfeest blaastesten te gebruiken. Kunt u ons hierover adviseren? Moet er speciale blaastestapparatuur worden aangeschaft of zijn er andere mogelijkheden?

Steeds meer scholen gebruiken alcoholtesters aan de deur om indrinken te voorkomen. Alcoholtesters zijn in diverse soorten en maten te verkrijgen. De "eenvoudige" alcoholtesters die tegen lage prijzen voor privé gebruik worden aangeboden, zijn absoluut niet geschikt voor een betrouwbare meting van het alcoholgehalte. TV-programma Radar probeerde eens 6 verschillende zelftests van onder de 100 euro. Radar ontdekte dat geen van deze zelftests een betrouwbaar beeld geeft van het promillage in het bloed. Deze alcoholtestapparaatjes gebruiken meestal zogenaamde halfgeleidersensoren voor de meting in tegenstelling tot de instrumenten die door de politie worden gebruikt.

De SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP adviseren daarom gebruik te maken van testers met een brandstofcel. Goede alcoholtesters zijn vaak te leen bij de regionale GGD. De school kan natuurlijk ook zelf blaasapparatuur aanschaffen. Onder meer Draeger Safety Company verkoopt geschikte blaasapparatuur aan scholen.

Ga terug naar veelgestelde vragen van scholen