AlcoholvrijeOmngeving.nl

Wat weten we over het alcoholbeleid op scholen?

Scholieren

STAP heeft in het verleden diverse malen scholierenonderzoek verricht om na te gaan hoe de verstrekking van alcohol in het voortgezet onderwijs plaatsvond en in welke mate er op scholen alcohol werd gedronken. Uit het onderzoek in 2011 bleek dat 56% van scholen alcoholvrije schoolfeesten organiseerden. Om indrinken te voorkomen zetten scholen toen reeds vaak blaasapparatuur in.

Inmiddels is het beleid op veel scholen aangescherpt. Dat bleek uit een recent verschenen factsheet van het Trimbos-instituut. Nu staat 93% van de scholen het nooit toe dat leerlingen tijdens schoolse activiteiten drinken.

Docenten

Maar het drinken door docenten wordt door 94% van de scholen nog wèl geaccepteerd. Bijna de helft van de docenten drinkt alcohol na het werk. Acht op de tien drinkt bij speciale gelegenheden, binnen of buiten de school, zoals een diploma-uitreiking of werkweek.

Voorlichting

Steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs geven voorlichting aan leerlingen over tabak, alcohol en/of drugs, in de vorm van lespakketten, projecten of themadagen. In 2015 gaf 80% van de scholen voorlichting aan leerlingen over alcohol (bron: Trimbos-instituut). In 2015 organiseerde bijna de helft van de scholen een ouderavond over alcohol.

Persbericht alcoholgebruik bij schoolfeestenPersbericht alcoholgebruik bij schoolfeesten (141 kB)

Factsheet Het beleid van scholen rond tabak, alcohol en cannabisFactsheet Het beleid van scholen rond tabak, alcohol en cannabis (7,29 MB)