AlcoholvrijeOmngeving.nl

MAVO Muurhuizen te Amersfoort

De MAVO Muurhuizen heeft onlangs het keurmerk ‘wij zijn alcoholvrij’ van de gemeente Amersfoort ontvangen. De school hoort bij de eerste twee middelbare scholen in Amersfoort die volledig alcoholvrij zijn en het keurmerk hebben ontvangen.

De school is na aanleiding van een indrink incident op een schoolfeest gaan nadenken over een volledig alcoholvrij beleid. Julia van Kooijk, verzuimcoördinator MAVO Muurhuizen, geeft aan dat dit soort incidenten niet zouden moeten voorkomen op een school. Hierom is de school met een alcoholvrij beleid gestart met ondersteuning van Centrum Maliebaan en de GGD Amersfoort. Aangezien een groot deel van de leerlingen onder de zestien is leek dit een erg voor de hand liggende keus.

Op schoolfeesten wordt nu voorkomen dat leerlingen indrinken door middel van een blaastest en ook op meesmokkelen wordt gecontroleerd. Ook tijdens en na de diploma-uitreiking wordt geen alcohol geschonken, voorheen mochten 16 jarigen hier nog een glaasje alcohol consumeren.

De school heeft positieve reacties gehad van ouders en weinig weerstand van leerlingen ondervonden. Het schoolbeleid wordt duidelijk gecommuniceerd en heeft de laatste tijd veel publiciteit gekregen, hierdoor weet iedereen dat alcohol niet wordt getolereerd. Ook probeert de school de feesten creatief in te vullen, om duidelijk te maken dat een feest zonder alcohol ook leuk is.