AlcoholvrijeOmngeving.nl

“Ik vind het wel fijn dat onze school alcoholvrij is!”

Binnenkort wordt er op middelbare school de Amersfoortse berg een schoolfeest georganiseerd, de schoolfeesten op de Amersfoortse berg zijn al jaren volledig alcoholvrij. Floor (16) en Leanne (16) vertellen wat zij hiervan vinden.

De schoolfeesten op jullie school zijn 100% alcoholvrij, wat vinden jullie hiervan?

Floor (16): Ik vind het wel goed, op school is alcohol drinken niet nodig. De school is verantwoordelijk voor jou dus hoor je niet te drinken op school.

Leanne (16): Ik vind het wel fijn dat onze school alcoholvrij is en dus alcoholvrije schoolfeesten houdt. Ik vind dat alcoholgebruik wel moet kunnen, maar op schoolfeesten is het niet nodig en het mag op onze school ook niet. Ik vind dat je respect moet tonen naar jongere leerlingen die niet mogen drinken en dat je het goede voorbeeld moet geven door zelf niet te drinken. Toen ik zelf 12 was, vond ik dronken mensen maar eng, dat wil je ze niet aandoen.


Wat vind je van de controle bij de deur?

Leanne: Ik vind het wel terecht. De regels zijn voor iedereen duidelijk en daar moeten alle leerlingen zich dus aan houden. Als iemand zich niet aan de regels houdt is dat zijn eigen schuld, dat is gewoon dom.

Floor: Eigenlijk vind ik de strenge controle wel wat overdreven, maar het is ook goed. Door deze controle blijft de school voor iedereen duidelijk alcoholvrij.


Wat gebeurt er als je alcohol hebt gedronken voor het feest?

Leanne: Als iemand positief blaast heeft diegene zich niet aan de regels gehouden en geeft die leerling niet het goede voorbeeld. Je ouders worden dan gebeld om je op te halen en dan mag je de rest van het jaar niet meer naar schoolfeesten.

Floor: Het is ook slecht voor je imago, iedereen praat er nog wel een tijdje over. Dan zeggen ze: “Kijk, dat is diegene die alcohol op had bij het schoolfeest”.


Wat vind je van de wetswijziging per 1 januari 2014?

Floor: Ik denk dat ze vonden dat te veel jongeren van 16-17 jaar dronken, en dat als je onder de 18 bent je daar eigenlijk te jong voor bent. Als je op jonge leeftijd drinkt heeft dat negatieve effecten op de ontwikkeling van de hersenen, dat is best wel heftig. Dat wil je natuurlijk ook niet. Er zijn een paar jongeren in mijn omgeving die hun grenzen niet kennen en dan kan het natuurlijk wel mis gaan. Bijvoorbeeld op school. Met de wetswijziging mag je opeens heel veel als je 18 jaar bent, zonder coach autorijden, naar het casino gaan, bier, wijn en ook sterke drank kopen. Het kan lastig zijn dat je opeens veel dingen mag, waar je op een verantwoorde manier mee moet omgaan.

Leanne: Iedereen weet dat je hersenen nog niet zijn uitgegroeid op je 16e, en dat het niet goed is om dan al te gaan drinken. Misschien dat mensen zich hier beter bewust van werden toen de leeftijdsgrens omhoog ging. Ik denk wel dat het even duurt voor de wetswijziging echt is ingeburgerd. De lichting die voor 1 januari 2014 wel alcohol kon kopen en daarna niet meer zal er de meeste moeite mee gehad hebben.