AlcoholReclame
Over STAP Contact

Zwaardere bieren

In 2008 en 2009 signaleren we de introductie van steeds zwaardere bieren op de markt. Deze bieren bevatten alcoholpercentages die tot wel ruim 2 keer zo hoog zijn als van een gewone pilser (12% vs. 5%).

Vaak worden deze nieuwe bieren verkocht in halve liter blikken. Hierdoor krijgt de consument ongememerkt veel meer alcohol binnen dan de 'standaard alcoholische consumptie'. Dit is een ongewenst effect.

De veelal zwarte blikken hebben een stoere uitstraling of dragen stoere namen (super sterk, Kanon, etc), waarmee de hoogte van het alcoholpercentage extra wordt benadrukt.

Bavaria 8.6



Bavaria 8.6
Bavaria brengt een zwaar, nieuw bier uit met 7.9% alcohol (geen 8.6 i.v.m. Franse accijns wetgeving op bieren boven de 8%). Het is hiermee bijna 2 keer zo sterk als een gewoon biertje. Het wordt verkocht in een 50 cl blik (niet in de standaard 30 cl). Dit bier zal daarom relatief hard aankomen, met een hoger alcoholpercentage èn een grotere verpakking.

ATLAS Super Sterk







Super sterk ATLAS bier van 12%
In 2009 werd ATLAS bier à 12% aangetroffen in de supermarkt. Bovenaan het blik staat: "Je voelt dat je bier drinkt". Een halve liter bier met een alcoholpercentage van 12% komt overeen met ongeveer 5 standaard alcoholhoudende consumpties oftewel een 'binge'. Binge drinken is het drinken van grote hoeveelheden alcohol in een keer en is erg schadelijk voor de gezondheid. Het leegdrinken van één enkel ATLAS blik bier is dus een vorm van schadelijk drinken. Prijs van 1 blik in de supermarkt: € 1,07.

Zware bieren




Veel variatie
Van de zware bieren in halve liter blikken bestaan inmiddels veel varianten. Naast de bovengenoemde Bavaria 8.6 en ATLAS 12% zijn de volgende zware bieren op de markt gekomen (v.l.n.r.):
- Amstel Sterk (7.5%)
- Amsterdam Navigator (8.4%)
- Grolsch Kanon (11.6%)
- ATLAS Extra Sterk (8.5%)

Actueel

 
Alle berichten >>