AlcoholReclame
Over STAP Contact

Voedsel met een alcoholsmaakje

In andere landen worden deze producten al vaker aangetroffen, maar ook in Nederland zijn ze te vinden: voedsel met een alcoholsmaakje en duidelijk afkomstig van een alcoholproducent. Dit is wat anders dan bijvoorbeeld tiramisu, waar ook een beetje alcohol inzit, maar waarbij het niet draait om 'branding', oftewel het op zichtbare wijze promoten van het merk van een alcoholproducent.

In 2008 werden deze bonbons van Malibu (Pernod Ricard) en Jack Daniels gelanceerd in de supermarkt:

Malibu en Jack Daniels bonbonsMalibu en Jack Daniels bonbons

De bonbons bevatten ook daadwerkelijk alcohol:
- Malibu rum (3,5%)
- Jack Daniels Whiskey (5,5%)

Warenwet
Omdat een bonbon 'voedsel' is, en niet valt onder de definitie van alcoholhoudende drank, vallen deze nieuwe producten onder de Warenwet en niet onder de Drank- en Horecawet.

Omdat de bonbons niet als 'drank' zijn aan te merken (ook al bevatten ze lage percentages alcohol), zijn ook de bepalingen van de Drank- en Horecawet niet op deze producten van toepassing.

Zo hoeven de producten niet te worden onderscheiden van niet-alcoholhoudende producten (wat bij alcohol wel het geval is). De alcoholhoudende bonbons mogen in het schap 'gewoon' tussen andere producten staan.

Ook de leeftijdsgrens van 16 jaar hoeft bij dit product niet te worden gehanteerd. Hieruit volgt dat ook jongeren onder de 16 jaar deze producten mogen aanschaffen.

Op deze manier kunnen alcoholproducenten (van in dit geval zelfs sterke dranken!) zonder de wet te overtreden ook jongeren onder de 16 met hun merk en producten bereiken.

Aangezien Malibu en Jack Daniels sterke dranken zijn (>15%), mogen deze niet verkocht worden in de supermarkt. Door hun naam te verbinden aan een licht alcoholhoudend product zoals bonbons, kunnen de producenten hun merknaam toch via de supermarkt onder de aandacht brengen. Hierdoor zullen ze ook de jonge doelgroepen bereiken.


Andere producten met een alcoholsmaakje

Zo zijn er in Nederland en in andere landen nog andere producten aangetroffen met een alcoholsmaakje. Enkele voorbeelden vindt u hieronder:

Coebergh + Lipgloss
Coebergh lipgloss
In 2008 kreeg je bij de aankoop van een fles Coebergh een gratis lipgloss met "Coebergh Red Fruit Smaak". (NL)

Absinth lolly'sAbsinth lolly's uit de VS
Baileys Truffle Bar

Baileys Chocolade uit IerlandChiller ice

Chiller Ice
Met name op de Nederlandse stranden is dit alcohol-ijsje verkrijgbaar: Chiller.

Chiller bevat 4,8% alcohol en komt in twee varianten:
- Rum Orange
- Vodka Lemon
Actueel

 
Alle berichten >>