AlcoholvrijeOmngeving.nl

Veelgestelde vragen

Hoe herken ik een kater bij mijn kind?

Antwoord
Kinderen en jongeren voelen sneller de effecten van alcohol dan volwassenen. Hun lichaam is gemiddeld kleiner, waardoor het percentage alcohol in het bloed hoger is. Omdat meisjes minder vocht in hun lichaam hebben en kleiner zijn dan jongens, voelen meisjes (en vrouwen) de effecten van alcohol extra snel. Voor een kind of jongere kan een paar glazen al genoeg zijn om aangeschoten of dronken te worden. De volgende morgen hebben ze dan vaak last van een kater.

Een kater houdt in dat je last hebt van moeheid, concentratieproblemen, uitdrogingsverschijnselen, maag- en darmproblemen, hoofdpijn en misselijkheid. Al deze effecten hebben invloed op je humeur en je prestaties. Van een kater worden kinderen (en volwassenen) vaak chagrijnig en emotioneel minder stabiel. Dat kan vervelende gevolgen hebben.

Door op deze kenmerken te letten, kunt u herkennen of een kind een kater heeft. Je hoeft niet al deze effecten te hebben om van een kater te spreken. Bij maar een paar effecten kan ook al sprake van een kater zijn. Maar deze klachten kunnen natuurlijk ook het gevolg zijn van een griepje, slecht slapen of iets anders. Het blijft dus lastig om te herkennen.