AlcoholvrijeOmngeving.nl

Thuis

Regels stellen werkt

Naarmate kinderen ouder worden brengen zij steeds meer tijd door met vrienden en leeftijdsgenoten. U kunt dan het gevoel krijgen dat wat u doet of zegt er eigenlijk niet meer toe doet. Toch blijft uw mening en uw gedrag van grote invloed op het gedrag van kinderen, ook op hun drinkgedrag. Uit onderzoek blijkt onder meer dat er een duidelijk verband bestaat tussen de regels die vader en de moeder ten aanzien van alcoholgebruik hanteren en het aantal glazen alcohol dat jongeren drinken: hoe meer regels ouders hanteren, hoe minder glazen alcohol jongeren drinken (Vet & Van der Eijnden, 2007). Daarnaast blijkt er een verband te bestaan tussen de blootstelling van jongeren aan alcoholhoudende drank thuis en het aantal glazen alcohol dat het kind drinkt; hoe meer een kind thuis wordt blootgesteld aan alcoholhoudende drank, hoe meer glazen alcohol het kind drinkt.

Startleeftijd

De meeste jongeren hebben hun eerste drinkervaring zo rond het 13de levensjaar. Het gaat dan vaak om een slokje. Als ze zo rond de 16 zijn gaan ze méér drinken (meer feiten en cijfers). Eerst drinken jongeren vooral alcohol met hun ouders, familie en vrienden (Verdurmen et al., 2011). Naarmate jongeren meer met hun ouders drinken, drinken ze ook meer met vrienden.

Zo lang mogelijk uitstellen

Drinken op jonge leeftijd brengt echter veel risico's met zich mee. Het is daarom belangrijk om het tijdstip waarop uw kind begint met het drinken van alcohol zo lang mogelijk uit te stellen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Eerst was mijn opvatting dat ik mijn dochter thuis zou laten wennen aan alcohol op het moment dat zij uit zou willen gaan, zodat ze zou weten hoe dat valt en hoe je je door alcohol gaat voelen. Maar nu ik de berichten over hersenschade hoor, denk ik: zo lang mogelijk uitstellen!" Piet (55), vader van een dochter (13).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alcoholgebruik uitstellen, hoe doet u dat? Op deze website vindt u verschillende adviezen die u kunnen helpen om dit te bereiken.