AlcoholvrijeOmngeving.nl

Wat is teveel als je nog moet rijden?

Hoeveel glazen is te veel als ik onverwacht in de auto moet? Bijvoorbeeld om mijn kind op te halen van een verjaardagsfeest?

Antwoord:

Er zijn verschillende redenen waarom u beter helemaal niet kunt drinken als de kans bestaat dat u nog moet rijden.
Ten eerste heeft alcohol, zelfs als u weinig drinkt, invloed op uw rijvaardigheid.
Ten tweede is het moeilijk te bepalen met hoeveel glazen je boven de maximale wettelijke norm van 0,5 promille alcohol (of 0,2 promille als je nog niet lang je rijbewijs hebt) in het bloed komt.
Ten derde geeft u het goede voorbeeld als u niet met alcohol op aan het verkeer deelneemt.

Hieronder nog een toelichting op deze drie punten.

Risico's van alcohol in het verkeer

U mag maximaal 0,2-0,5 promille alcohol in uw bloed hebben bij deelname aan het verkeer. Meer is strafbaar volgens de Nederlandse wet. We raden u echter aan helemaal niet te drinken, want zelfs als je een of twee glazen drinkt ga je al minder goed rijden. Met alcohol op schat je risico's lager in en durf je meer, terwijl je reactievermogen vermindert. Je hebt minder goed overzicht over de weg en je let minder goed op. Na vier à vijf glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval twee keer zo groot als wanneer je nuchter bent. Met acht à negen glazen ben je echt een gevaar op de weg. De kans op een ongeluk is dan zeventien keer zo groot!

Berekening van de maximaal toegestane hoeveelheid lastig

Het is heel lastig te berekenen hoeveel glazen tot welk promillage leidt. In theorie stijgt het promillage alcohol in je bloed per standaardglas alcohol met ongeveer 0,2 promille voor mannen en 0,3 promille voor vrouwen. Maar in de praktijk zijn er veel méér factoren die invloed hebben op dit promillage. Zo speelt mee of u gegeten heeft, hoe lang van tevoren en hoe snel achter elkaar u de glazen dronk, of u uit standaardglazen danwel uit een groter of kleiner glas dronk en hoeveel u weegt. Als u eenmaal wat gedronken heeft, wordt het helemaal lastig om dit te berekenen. Bovendien ben je, als je niet met jezelf afspreekt om niet te drinken, sneller geneigd te veel te drinken. Als je hebt gedronken, schat je de risico's lager in en word je overmoedig.

Geef het goede voorbeeld

Zelf het goede voorbeeld geven in de opvoeding van uw kind is erg belangrijk. Kinderen leren veel door naar anderen te kijken. Zeker als kinderen jong zijn, hebben ouders veel invloed. Hun gedrag is dan ook een sprekend voorbeeld voor kinderen. In hun tienerjaren worden anderen, met name vrienden, ook steeds erg belangrijk. Dat betekent niet dat ouders niet meer belangrijk zijn. Juist in de puberteit, wanneer er veel voor kinderen verandert, kunnen ouders een stabiele en vertrouwde uitvalsbasis voor hun kinderen zijn. Ook dan is het erg belangrijk hoe ouders zich gedragen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van ouders die verantwoord omgaan met alcohol zelf vaak ook verantwoord omgaan met alcohol.