NL EN
DONEER NU!

D66-senator: plannen Coalitieakkoord tegenstrijdig

28 september 2022

Er is bij sommige politici twijfel over de blurringplannen uit het Coalitieakkoord. Op NPO1 in het programma ‘Dit is de dag’ daarover een gesprek met Peter van der Voort (D66-senator), Saskia van der Zee (herstelcoach voor mensen met alcoholproblemen) en Hans Biesheuvel (voorzitter ONL voor Ondernemers).

Uit de opmerkingen van Van der Voort blijkt dat hij zich realiseert dat de plannen rond blurring met alcohol in het Coalitieakkoord niet stroken met de afspraken over het Preventieakkoord in datzelfde Coalitieakkoord. Er moet een oplossing gevonden worden voor die tegenstrijdigheid. Blurring op zich is geen probleem, maar wel als er alcohol wordt geschonken. De overheid moet de samenleving zo inrichten dat we gezonde keuzes maken. Normaliseren van alcoholgebruik zorgt er in elk geval niet voor dat het alcoholgebruik wordt teruggedrongen.

Van der Zee benadrukt dat blurring met alcohol niet gunstig is voor mensen met alcoholproblemen, die getriggerd kunnen worden nadat ze een alcoholhoudende drank aangeboden krijgen op onverdachte plaatsen (dus buiten restaurant en café). Door de blurringplannen wordt de beschikbaarheid van alcohol in zijn totaliteit vergroot en wordt alcoholgebruik genormaliseerd. Daarom is het ook ongunstig voor jongeren.

Biesheuvel zegt dat blurring nu al op veel plaatsen voorkomt. Hij is niet tegen blurring, vindt ook dat dat moet kunnen en dat daar soms alcohol bij kan passen. Maar niet op alle momenten. Er moeten dus wat hem betreft spelregels komen, bijvoorbeeld alleen blurren met alcohol na 16:00 uur of 1 à 2% van de omzet.

Bron: nporadio1.nl.

Laatste nieuws