NL EN
DONEER NU!

Dagelijks 1 groot glas wijn: 9% meer kans op borstkanker

15 april 2024

Dagelijks 1 groot glas wijn: 9% meer kans op borstkanker Jaarlijks zouden in Groot-Brittannië duizenden gevallen van borstkanker voorkomen kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Lancet Breast Cancer Commission, onder leiding van de universiteit van Cambridge. Om het risico op de ziekte te verkleinen, kunnen vrouwen zelf iets doen. Bijvoorbeeld minder alcohol gebruiken.

Uit de laatste cijfers blijkt dat in Nederland elk jaar 18.000 vrouwen de diagnose borstkanker krijgen. In Groot-Briattannie gaat het jaarlijks om 55.900 gevallen. Eén op de vier daarvan is volgens de onderzoekers te wijten aan 'beinvloedbare risicofactoren'. Die kunnen verkleinen door veranderingen in levensstijl.

Wat alcohol en kanker betreft is er geen veilige ondergrens. Zelfs licht of matig gebruik verhoogt het risico op de ziekte. De deskundigen schatten dat vrouwen die dagelijks één groot glas wijn drinken (of 15 gram alcohol in andere vorm) 9% meer kans lopen om borstkanker te krijgen dan niet-drinkers. Dat risico kan oplopen tot wel 60% onder de zwaarste drinkers, die meer dan 5 Nederlandse standaardglazen alcohol per dag consumeren.

"Veel gevallen van borstkanker zijn te voorkomen, maar niet genoeg mensen zijn op de hoogte van beïnvloedbare risicofactoren en de stappen die ze kunnen zetten om hun kans op het ontwikkelen van de ziekte te minimaliseren", luidt de conclusie van het rapport.

Bronnen: thelancet.com en hbvl.be.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl