NL EN
DONEER NU!

Cafés in westen van het land moeten om 01:00 uur dicht

18 september 2020

Cafés in westen van het land moeten om 01:00 uur dicht In zes regio's in het westen van het land wordt het late cafébezoek ontmoedigd. Om middernacht mogen er geen bezoekers meer naar binnen. Dan gaat ook de muziek uit. Een uur later moet de zaak leeg zijn. De nieuwe regels gaan zondag om 18:00 uur in.

Gisteren is er overleg geweest tussen het kabinet en de voorzitters van zes veiligheidsregio's waar de besmettingscijfers te hoog zijn. Vanavond zijn de nieuwe regels op een persconferentie toegelicht door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Twee andere overkoepelende maatregelen voor deze zes regio's zijn:
- Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
- Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijk concert in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast nemen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio.

Koninklijke Horeca Nederland noemt het voornemen om cafés in de Randstad om 01:00 uur 's nachts te sluiten "buitenproportioneel" en "pure symboolpolitiek".

Bronnen: rijksoverheid.nl en nos.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl