NL EN
DONEER NU!

Horecaondernemers geven (bijna) gratis bier weg, wat in strijd is met de Drank- en Horecawet

23 maart 2020

Eigenaar Dennie van Goethem van Café Tramzicht in Domburg heeft besloten om zijn bier weg te geven. Op het moment dat hij hoorde dat hij zijn zaak moest sluiten vanwege het coronavirus zat er nog zo'n 100 liter in zijn leidingen. Dat mochten zijn vaste klanten, maar ook toevallige voorbijgangers, gratis op komen halen.

Ook Paul Huismans, samen met zijn vrouw Ellen Engbers de cafébaas van Frowijn in Nijmegen, heeft om dezelfde reden zondagmiddag bier weggeven. Klanten kwamen langs met eigen fles of bidon die vervolgens vol werd getapt.

Het Utrechtse restaurant Op Roose van Willem van Heijningen had weer een andere oplossing bedacht: iedereen kon vrijdagmiddag tijdens een vrijmibo-to-go voor een zacht prijsje een eigen petfles, bidon of karaf vol bier laten tappen. Mensen konden bij Op Roose ook snacks reserveren om mee naar huis te nemen.

Drank- en Horecawet-expert Sandra van Ginneken van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP wijst erop dat het verstrekken van bier voor thuisgebruik vanuit een café of restaurant in strijd is met artikel 13 van de Drank- en Horecawet. Van Ginneken: “Bij deze horecaondernemers mag je (vrijwel) gratis bier meenemen, dat lijkt sympathiek, maar het is niet toegestaan. Voor zover ik weet is er overigens nergens tegen opgetreden.” Natuurlijk heeft Van Ginneken begrip voor de situatie en verwacht zij dat het bij eenmalige acties zal blijven.

Bronnen: omroepzeeland.nl, nos.nl en gelderlander.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl