AlcoholvrijeOmngeving.nl

Veelgestelde vragen

In mijn familie wordt drank heel gewoon gevonden, ook voor mijn zoon van 10. Hoe maak ik het bespreekbaar dat ik dit niet normaal vind?

Mijn zoon moet nog 11 worden. Hij is de jongste van zijn neefjes en nichtjes. Die zijn tussen de 12 en 19 jaar. Als die bij elkaar zijn, mogen ze allemaal een drankje. Mijn zoon mag dat niet van mij, maar het gebeurt toch. Een drankje moet kunnen, gezellig toch? Vanavond bekende hij dat hij drie breezers op had. Hij worstelt er ook mee, en daarom biecht hij het op. Vanavond had hij een heuse kegel! Ik weet niet hoe ik deze strijd moet vechten. Ik kan natuurlijk zeggen dat hij helemaal niets mag, hij is tien jaar, waar hebben we het eigenlijk over!!! Maar hij is reuze beïnvloedbaar en ik kan de juiste snaar niet raken bij hem. Ik ben een alleenstaande moeder, dus kan wel een beetje steun gebruiken. Hoe pak ik dit goed aan?

Antwoord:
Je hebt helemaal gelijk dat het niet normaal is dat je zoon van tien drinkt als hij bij familie is. Vooral de laatste jaren wordt het gebruik van alcoholhoudende drank bij zulke jonge kinderen in Nederland niet meer normaal gevonden. Kinderen kunnen tot hun achttiende het beste niet drinken, omdat ze dan meer kans hebben om verslaafd te raken en gezondheidsproblemen te krijgen. Ook doen ze met alcohol op eerder dingen waar ze later spijt van krijgen en raken ze eerder betrokken bij ongelukken en vechtpartijen.

Probeer het gesprek hierover aan te gaan met je familie. Dat is niet gemakkelijk, dus ik raad je aan het goed voor te bereiden. Aandachtspunten zijn:

Geef aan dat jij het belangrijk vindt dat je zoon de komende jaren niet drinkt. Daarbij kan je aangeven dat het in Nederland ook inmiddels niet meer gewoon is kinderen op zo'n jonge leeftijd alcoholhoudende drank te geven. Leg uit dat je kind zich moeilijk aan jouw regels kan houden, als je familie jouw regels negeert. Vraag je familie of ze jou hierin willen steunen en je kind geen alcohol meer willen geven. Als je wilt, kun je vertellen dat het voor een alleenstaande moeder extra moeilijk is om een kind op te voeden en dat steun uit je omgeving daarom extra belangrijk is.

Daarnaast kun je zelf veel doen. Belangrijk zijn: een goede relatie met je kind, open communicatie met je kind, duidelijke regels over alcohol, uitleg over deze regels, uitleg over de risico's van alcohol, zelf het goede voorbeeld geven, toezicht houden en vertrouwen hebben in je kind. Als je familie je zoon toch nog alcohol blijft aanbieden, toon je zoon dan begrip. Laat zien dat je begrijpt dat het moeilijk is voor je zoon om niet te drinken met al zijn drinkende neven en nichten. Bedenk samen hoe hij kan reageren als hij drank krijgt aangeboden.