AlcoholvrijeOmngeving.nl

Veelgestelde vragen

Hoe ga ik om met mijn zoon die dronken en veel te laat thuiskwam?

Afgelopen weekend kwam mijn zoon van vijftien dronken thuis. Hij moest om één uur thuis zijn, maar hij was er pas om vier uur! We waren vreselijk ongerust. We zijn met de auto gaan kijken langs de route van huis naar de disco waar hij was. Nergens te bekennen. Toen hebben we de politie maar gebeld. Die heeft hem uiteindelijk gevonden. Hij was langs de kant van de weg in slaap gevallen. Hij kon zich weinig meer herinneren van de hele avond. Hij is ook al een paar keer flink aangeschoten thuisgekomen. Hij zou met een groep vrienden op vakantie gaan in de zomer, maar dat durven we nu niet meer aan. We hebben hem gezegd dat hij niet mee mag. Is dat verstandig? Hoe gaan we hier nou verder mee om?

Antwoord:
Ik kan me heel goed voorstellen dat u bezorgd en geschrokken bent. En ook niet voor niks. U vraagt u af of de straf dat hij niet met vrienden op vakantie mag te zwaar is. Nee, wat gebeurd is, mag u niet zo maar voorbij laten gaan. Zeker omdat hij ook al een aantal malen flink aangeschoten is geweest.

Uw zoon heeft laten zien dat hij te weinig verantwoordelijkheidsgevoel heeft op het gebied van alcoholgebruik en uitgaan. Als hij alleen met een groep vrienden op vakantie is, voelt hij zich waarschijnlijk nog vrijer dan op een avondje uit en is verantwoordelijkheid nemen daarom moeilijker. U kunt uw zoon uitleggen dat hij eerst meer verantwoordelijkheidsgevoel moet laten zien. Pas dan kan er sprake zijn van meer vrijheid.

U geeft niet aan hoe uw zoon eronder is. Ik vraag mij af of u het gevoel heeft dat hij geschrokken is en of u denkt dat hij er wat van geleerd is. Ik raad u aan, als u dat nog niet gedaan hebt, uitgebreid te praten met uw zoon over wat hij gedaan heeft, hoe hij zich eronder voelt en wat hij kan doen om uw vertrouwen in hem te herstellen. Toon hierbij ook begrip voor zijn situatie en bedenk dat hij er misschien zelf ook spijt van heeft. Laat hem rustig uitleggen wat hij heeft gedaan die avond en wat de aanleiding was om zoveel te drinken. Probeer ook te achterhalen of hij vaker veel drinkt.

Vraag uw zoon ook hoeveel hij nou precies gedronken heeft. Misschien weet hij het niet meer precies, maar laat hem een schatting maken. Het aantal kan misschien nog meevallen, want hij is waarschijnlijk niet gewend te drinken en is misschien nog niet zo groot. Dat zijn factoren die iemand sneller onder invloed laten raken. Voor kinderen zijn één of twee glazen soms al te veel.

Ga ervan uit dat jongeren tot hun 18de jaar beter niet kunnen drinken. Dat is slecht voor hun gezondheid. Van veel drinken kan de ontwikkeling van zijn hersenfuncties verstoord raken. De hersenen zijn dan namelijk nog niet uitontwikkeld. Bij regelmatig grote hoeveelheden kunnen ook problemen met de lever, het hart en andere organen ontstaan. Vertel hem dit. Drinken heeft ook risico's op de korte termijn. Maar dat heeft hij inmiddels zelf al ervaren. Hopelijk is hij het met u eens dat het het beste is dat hij voorlopig niet drinkt. Bespreek met hem hoe hij dat kan doen.

Een ander punt is de eigenaar van de disco ook verantwoordelijk te stellen is. Een kind van vijftien mag helemaal geen alcohol verstrekt worden. Ook mag geen alcohol geschonken worden aan een ouder vriendje als het overduidelijk is dat die drank ter plekke wordt doorgegeven aan iemand onder de 18. Spreek de eigenaar hierop aan. U kunt ook contact opnemen met de politie of met de gemeente. Gemeentelijke toezichthouders houden immers toezicht op de naleving van de Alcoholwet waar deze regel onder valt.

Sinds juli 2021 mogen volwassenen op voor publiek toegankelijke plaatsen ook niet zelf alcoholhoudende drank doorgeven aan jongeren onder de 18. Degene die dat toch doet kan een boete krijgen.