NL EN
Steun het werk van STAP!

Proef mengvorm winkels en horeca in Peel en Maas

25 mei 2017

Proef mengvorm winkels en horeca in Peel en Maas In het winkelcentrum van Venray gaat vanaf 1 juli een proef van start om mengvormen van winkels en horeca toe te staan. Een slijterij kan een proeverij organiseren, een winkel mag alcohol schenken of een horecazaak flessen wijn verkopen. Dit wordt ook wel blurring genoemd. Winkels waar veel kinderen komen, zoals kindermodezaken, supermarkten en speelgoedwinkels mogen niet meedoen aan de proef die twee jaar duurt.

Mengvormen van winkels en horeca zijn, althans als het gaat om alcoholhoudende dranken, verboden op grond van de Drank- en Horecawet. Het afgelopen jaar is – ondanks dit verbod – in zo’n 35 à 40 gemeenten in Nederland een pilot gehouden om met mengvormen te experimenteren. De organisatie van die pilot was in handen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Zowel de SlijtersUnie als het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP zijn tegen zeer veel gemeenten die deelnamen aan de VNG blurring-pilot juridische procedures gestart om een stokje te steken voor deze lokale proeven. In eigenlijk alle gevallen hebben zij die procedures gewonnen, in die zin dat de mengvormen werden beëindigd, ook al moest daar soms de rechter aan te pas komen. Het is dus zeer opmerkelijk dat Peel en Maas nu (opnieuw) een pilot aankondigt. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP besluit op korte termijn of zij bij Peel en Maas bezwaar gaat maken.

Bron eerste alinea: peelenmaasverray.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl