AlcoholReclame
Over STAP Contact

Alcoholhoudende energiedrankjes

Een trend die zich de afgelopen jaren in verschillende andere landen heeft afgetekend en nu ook in Nederland zichtbaar wordt, is de opkomst van alcoholhoudende energiedrankjes.

In de Nederlandse supermarkten zijn inmiddels verschillende varianten gesignaleerd, zoals:

Veltins V+ energy

Veltins V+ Energy






Royalty Red_Hooghoudt

Royalty Red van Hooghoudt





Eristoff red flash




Eristoff Red Flash








Alcohol + energiedrank: waarom een riskante mix?

Energiedrank maskeert verdovende effect alcohol
Alcohol is een dempende stof, terwijl toegevoegde stoffen zoals cafeïne, guarana en taurine een stimulerende werking hebben. Jongeren die alcohol drinken in combinatie met een energiedrank hebben zelf (subjectief) het gevoel minder dronken te zijn dan wanneer ze alleen alcohol drinken (1).

Echter, wanneer naar objectieve maten wordt gekeken blijkt dat de toevoeging van energiedrank aan alcohol geen enkele verbetering in de prestaties teweegbrengt. Objectief gezien zijn de motorische coördinatie en visuele reacties vergelijkbaar met wanneer alleen alcohol wordt gedronken. Ook het bloedalcoholgehalte blijft hetzelfde bij gecombineerd gebruik.

Subjectief gezien maskeert de energiedrank het verdovende effect van de alcohol. Dit verklaart waarom jongeren bij gecombineerd gebruik meer alcohol drinken.

Door de toevoeging van energiedrank gaan mensen zichzelf en hun fysieke prestaties overschatten en het effect van de alcohol onderschatten, met verschillende risico's als gevolg.

Alcoholhoudende energiedrankjes: meer drinken en meer letsel
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren die regelmatig alcohol en energiedrank mixen vaker 'binge drinken' (= meer dan 5 glazen drinken in korte tijd) en twee keer zo vaak per week dronken zijn (2). Ook blijken deze jongeren vaker iemand seksueel lastig te vallen of zelf lastig gevallen te worden en rijden ze vaker mee met een dronken bestuurder. Ze lopen daarnaast twee keer zo veel risico op lichamelijk letsel en hebben vaker medische behandeling nodig.

Oproep aan de Nederlandse supermarkt

Omdat STAP wil voorkomen dat de alcoholhoudende energiedrankjes, zoals in de VS, een enorme vlucht nemen, heeft zij de koepelorganisatie van de Nederlandse supermarkten (het CBL) opgeroepen 'maatschappelijk verantwoord te ondernemen' en deze kant-en-klaar gemixte drankjes uit het assortiment te halen.

Hieronder vindt u de brief van STAP aan het CBL en het persbericht dat hierover uitging op 31 juli 2008:

Persbericht STAP over alcoholhoudende energiedrankjesPersbericht STAP over alcoholhoudende energiedrankjes (195 kB)

Brief van STAP aan CBL over alcoholhoudende energiedrankjesBrief van STAP aan CBL over alcoholhoudende energiedrankjes (228 kB)

Helaas heeft STAP inmiddels mogen vernemen dat het CBL niet van plan is de drankjes uit de schappen te verwijderen. Het CBL heeft laten weten dat het gaat om 'legale producten' die zijn goedgekeurd en aan de Warenwet voldoen en daarom gewoon verkocht mogen worden.


Adviesaanvraag Bureau Risicobeoordeling

In reactie hierop heeft STAP een adviesaanvraag ingediend bij het Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel- en Warenautoriteit. Zij voert momenteel een onafhankelijk onderzoek uit naar de mogelijke risico's die verbonden zitten aan de combinatie van alcohol + energiedrank.

Tweede Kamer en Eurocommissaris

STAP heeft daarnaast de alcoholwoordvoerders van de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de opkomst van alcoholhoudende energiedrankjes.
Het lid Joldersma van het CDA heeft over deze kwestie Kamervragen gesteld.

Het European Centre for Monitoring Alcohol Marketing (EUCAM, www.eucam.info), waarvan STAP de initiatiefnemer is, heeft onderzoek verricht naar de opkomst van alcoholhoudende energiedrankjes in verschillende Europese landen. Hierover is een rapport verschenen. De uitkomsten hiervan zijn gecommuniceerd naar de Tweede Kamer.

EUCAM heeft het rapport tevens bij Mw. Vassilliou, Eurocommissaris Gezondheid in Brussel, aangeboden en toegelicht. De Eurocommissaris gaf aan het thema op de Europese agenda te zullen zetten.

Hier vindt u de brieven van STAP, Kamervragen en het rapport van EUCAM:

Brief van STAP aan Tweede Kamer over alcoholhoudende energiedrankjesBrief van STAP aan Tweede Kamer over alcoholhoudende energiedrankjes (251 kB)

Kamervragen Joldersma over Alcoholhoudende EnergiedrankjesKamervragen Joldersma over Alcoholhoudende Energiedrankjes (14,1 kB)

Brief van STAP aan Tweede Kamer over alcoholhoudende energiedrankjes in EuropaBrief van STAP aan Tweede Kamer over alcoholhoudende energiedrankjes in Europa (76,9 kB)

EUCAM rapport EUCAM rapport (407 kB)

Referenties
1.Ferreira, S. E., de Mello, M. T., Pompéia, S., & Souza-Formigoni, M. L. (2006). Effects of energy drink ingestion on alcohol intoxication. Alcoholism: Clinical & Experimental Research, 30, 598-605.
2.O'Brien, M.C., McCoy, T.P., Rhodes, S.D., Wagoner, A., & Wolfson, M. (2008). Caffeinated cocktails: energy drink consumption, high-risk drinking and alcohol-related consequences among college students. Academic Emergency Medicine, 15, 453-460.

Uitzending Radar

Op 6 oktober 2008 besteedde TROS Radar aandacht aan het onderwerp jongeren en energiedrankjes. STAP was hier te gast om meer te vertellen over alcoholhoudende energiedrankjes en de mogelijke risico's.

Hier kunt u de uitzending van Radar bekijken.

Actueel

 
Alle berichten >>